Open leerboek in bibliotheek

Welkom in het 

Kenniscentrum

Hier vind je alles voor zorgprofessionals , onderwijs en onderzoek  samen met het middelbaar-en het hoger beroepsonderwijs en de universiteit.

Onderzoek

 

Onderzoeksverslagen

In deze blog beschrijft Dr. Marie Louise Luttik, verpleegkundige en lector Familiezorg, verbonden aan het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek, Academie voor Verpleegkunde, Hanzehogeschool Groningen, de kwetsbaarheden en zorgen binnen familierelaties ten gevolge van de impact van Covid-19 en de ingestelde maatregelen.

Blog AJSPH

Het coronavirus; een familieaangelegenheid!

Deze studie uit juli 2019 beschrijft de ontwikkeling van een model met handvatten welke voordelen biedt binnen gezinsverpleegkundige gesprekken (familynursing) binnen de thuiszorg.

Patients' and family members' perspectives on the benefits and working mechanisms of family nursing conversations in Dutch home healthcare

Susanne Broekema MSc1  |   Wolter Paans PhD1 |   Alberta T. Oosterhoff PhD2 |    Petrie F. Roodbol PhD1,3 |   Marie Louise A. Luttik PhD1

Dit rapport (2011) beschrijft de onderzoeksresultaten, conclusies en aanbevelingen van de methode familiezorg binnen zorgorganisatie Bernezorg.

“Effectonderzoek Methode Familiezorg”  Wat levert het op voor medewerkers, cliënten en familiezorgers? Tim Choy, Nadine Bosch

Een editorial (2016) over veranderde behoeften van hartpatiënten en hun familie met daarnaast een pleidooi voor een familiegerichte benadering.

 

“Changing needs of heart failure patients and their families during the illness trajectory; a challenge for health care”

Marie Louise Luttik, Tiny Jaarsma, and Anna Strömberg

Een kamerbrief (december 2019) van de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport, Hugo de Jonge, over niet cliëntgebonden financiering en preventieve activiteiten vanuit de WLZ; domein overstijgende interventies.

 

“Kamerbrief domein overstijgende samenwerking”

Bijlage

Een onderzoeksverslag (2016) van Maaike Ermerins-Kelders ten behoeve van afstuderen aan de opleiding Fontys Hogeschool HRM en Psychologie. Inclusief bijlage

“Open communicatie  in methode familiezorg”

Een onderzoek naar de transfer van het geleerde  over open communicatie naar de praktijk-

Maaike Emerins-Kelders

Een onderzoek (2017) naar de intensiteit van samenwerking tussen zorginstellingen, cliënten en families met de methode familiezorg.

 

“Hug the system”

Merel Cornax, MSc  

Een publicatie (2019) van het Sociaal en Cultureel Planbureau met een verkenning van de regionale ontwikkelingen voor de komende 20 jaar met het oog op mantelzorg als belangrijke toekomstige pijler.

“Toekomstverkenning mantelzorg aan ouderen in 2040”

Een verkenning van de regionale ontwikkelingen voor de komende 20 jaar

Een artikel (2019) geplaatst in het vakblad TvZ over ‘Het familiegesprek’ en de belangrijke competenties die nodig zijn om de professionele ondersteuning van en samenwerking met families optimaal vorm te kunnen geven.

 

“Het familiegesprek: een succesvolle training als eerste stap”

Anne Eskes & Catharina van Oostveen, hoofdredactie Onderzoek

Dit document biedt een werkmodel voor ‘Het familiegesprek’.

“Werkmodel Familiegesprek”

Stagiaire Evy van Riel (november 2016)

Uitnodiging lectorinstallatie (2020)  Marie-Louise Luttik

“Save the date”

Aankondiging onderzoekspresentatie  (2018/2019) over de doelmatigheid van het familiegesprek als interventie voor de wijkverpleegkundige

“Visual doelmatigheid van het familiegesprek”

Centre of Expertise Healthy Ageing, Hanzehogeschool Groningen

Waar wij de term ‘familiezorg’
gebruiken kunt u ook ‘mantelzorg’ lezen.

Expertisecentrum Familiezorg